Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatne, dlatego nie potrzebują zbyt wiele dodatków. Ten przepis jest bardzo prosty i można w ten sam sposób upiec schab.

Składniki:

  • 1 kg schabu lub polędwiczek wieprzowych
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponakłuwać ze wszystkich stron wykałaczką ok. 10-15 razy.

3Do blendera wlać śmietanę, dodać czosnek, musztardę, chili i sól. Zmiksować do konsystencji gęstej śmietany.

4Na kawałku folii aluminiowej ułożyć mięso i polać sosem ze wszystkich stron. Zawinąć w folię i piec przez około 1 godzinę.

5Odstawić mięso aby całkowicie ostygło, a następnie pokroić w cienkie plastry. Podawać na zimno.

Porcja dla:

6 osób