Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatne, dlatego nie potrzebują zbyt wiele dodatków. Ten przepis jest bardzo prosty i można w ten sam sposób upiec schab.
Składniki:
- 1 kg schabu lub polędwiczek wieprzowych
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sól
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponakłuwać ze wszystkich stron wykałaczką ok. 10-15 razy.
3Do blendera wlać śmietanę, dodać czosnek, musztardę, chili i sól. Zmiksować do konsystencji gęstej śmietany.
4Na kawałku folii aluminiowej ułożyć mięso i polać sosem ze wszystkich stron. Zawinąć w folię i piec przez około 1 godzinę.
5Odstawić mięso aby całkowicie ostygło, a następnie pokroić w cienkie plastry. Podawać na zimno.
Porcja dla:
6 osób