Chapati z kurczakiem i brokułami

Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Tę apetyczną przekąskę po indyjsku można przyrządzić bardzo szybko. Chapati to najzdrowszy z indyjskich chlebów, ponieważ placki często robi się z mąki razowej i zwykle piecze na suchym ruszcie lub patelni bez tłuszczu. Doskonałym dodatkiem do nich jest jogurtowa raita, zawierająca ogórek i pomidor.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 250 g różyczek brokułów, drobno pokrojonych
  • 45 g niesolonych orzechów nerkowca, grubo posiekanych
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 łyżki sosu chutney z mango
  • 4 chapati
  • pieprz

Przygotowanie:

1Wymieszać w misce wszystkie składniki raity. Przykryć i włożyć do lodówki.

2Rozgrzać opiekacz. Pokroić pierś kurczaka na małe kawałki, wyrzucając skórę.

3Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić brokuły, orzechy nerkowca, imbir oraz czosnek i smażyć 5 minut, mieszając, aż brokuły zmiękną.

4Dodać do zawartości patelni mięso kurczaka, chutney z mango oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne 2 minuty, ciągle mieszając, aż mięso będzie gorące.

5Ułożyć chapati na kratce formy do pieczenia i skropić wodą. Opiekać 2 minuty, obracając raz na drugą stronę.

6Położyć mieszankę z kurczaka na placki chapati i zwinąć je w ruloniki. Podawać na gorąco z raitą w osobnej miseczce.

Porcja dla:

4 osób