10 min.
15 min.
25 min.
Tę apetyczną przekąskę po indyjsku można przyrządzić bardzo szybko. Chapati to najzdrowszy z indyjskich chlebów, ponieważ placki często robi się z mąki razowej i zwykle piecze na suchym ruszcie lub patelni bez tłuszczu. Doskonałym dodatkiem do nich jest jogurtowa raita, zawierająca ogórek i pomidor.
Składniki:
- 200 g ugotowanej piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 250 g różyczek brokułów, drobno pokrojonych
- 45 g niesolonych orzechów nerkowca, grubo posiekanych
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 4 łyżki sosu chutney z mango
- 4 chapati
- pieprz
Przygotowanie:
1Wymieszać w misce wszystkie składniki raity. Przykryć i włożyć do lodówki.
2Rozgrzać opiekacz. Pokroić pierś kurczaka na małe kawałki, wyrzucając skórę.
3Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić brokuły, orzechy nerkowca, imbir oraz czosnek i smażyć 5 minut, mieszając, aż brokuły zmiękną.
4Dodać do zawartości patelni mięso kurczaka, chutney z mango oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne 2 minuty, ciągle mieszając, aż mięso będzie gorące.
5Ułożyć chapati na kratce formy do pieczenia i skropić wodą. Opiekać 2 minuty, obracając raz na drugą stronę.
6Położyć mieszankę z kurczaka na placki chapati i zwinąć je w ruloniki. Podawać na gorąco z raitą w osobnej miseczce.
Porcja dla:
4 osób