Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Pieczeń wieprzowa na każdą okazję. Bardzo lubię połączenie mięsa i suszonych śliwek, a tu jeszcze dodatek sera żółtego.
Składniki:
- 800 g polędwicy wieprzowej
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- sól i pieprz do smaku
- 10 suszonych śliwek
- 3-4 plasterki sera żółtego
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Polędwicę rozkroić na płat (żeby przypominała placek na roladę). Oprószyć przyprawami.
3Na mięsie równomiernie rozłożyć suszone śliwki i przykryć plasterkami sera.
4Mięso zwinąć w roladę, zabezpieczyć nitką lub wykałaczkami. Posmarować olejem i oprószyć przyprawą.
5Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 80 minut.
Porcja dla:
6 osób