Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pieczeń wieprzowa na każdą okazję. Bardzo lubię połączenie mięsa i suszonych śliwek, a tu jeszcze dodatek sera żółtego.

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 suszonych śliwek
  • 3-4 plasterki sera żółtego
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Polędwicę rozkroić na płat (żeby przypominała placek na roladę). Oprószyć przyprawami.

3Na mięsie równomiernie rozłożyć suszone śliwki i przykryć plasterkami sera.

4Mięso zwinąć w roladę, zabezpieczyć nitką lub wykałaczkami. Posmarować olejem i oprószyć przyprawą.

5Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 80 minut.

Porcja dla:

6 osób