Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne i proste danie. Małże ugotowane w winie, a następnie pieczone w sosie czosnkowym aioli. To świetna przystawka na każdą imprezę!

Składniki:

  • 12 dużych zielonych małży
  • 1 szklanka białego wina
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1Małże umyć i ułożyć na patelni. Zalać winem (można wodą) i gotować przez kilka minut, aż małże się otworzą.

2Oderwać górną muszlę i wyrzucić, zostawiając tylko dolną część do której jest przyczepiony małż.

3Czosnek rozgnieść, a pietruszkę posiekać. Majonez wymieszać z pietruszką, czosnkiem, pieprzem i sokiem z cytryny.

4Delikatnie naciąć mięsień, który przytwierdza małże do muszli, dzięki czemu będzie je łatwiej jeść.

5Małże ułożyć na blaszce i posmarować sosem majonezowym.

6Piec na ustawieniu „grill” przez 5 minut.

Porcja dla:

2 osób