Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszne i proste danie. Małże ugotowane w winie, a następnie pieczone w sosie czosnkowym aioli. To świetna przystawka na każdą imprezę!
Składniki:
- 12 dużych zielonych małży
- 1 szklanka białego wina
- 4 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1Małże umyć i ułożyć na patelni. Zalać winem (można wodą) i gotować przez kilka minut, aż małże się otworzą.
2Oderwać górną muszlę i wyrzucić, zostawiając tylko dolną część do której jest przyczepiony małż.
3Czosnek rozgnieść, a pietruszkę posiekać. Majonez wymieszać z pietruszką, czosnkiem, pieprzem i sokiem z cytryny.
4Delikatnie naciąć mięsień, który przytwierdza małże do muszli, dzięki czemu będzie je łatwiej jeść.
5Małże ułożyć na blaszce i posmarować sosem majonezowym.
6Piec na ustawieniu „grill” przez 5 minut.
Porcja dla:
2 osób