Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Dopracowanie tego przepisu do perfekcji zajęło mi trochę czasu. Efekt jest wspaniały: aromatyczny kremowy sos z owocami morza, przekładany płatami makaronu lasagne i mieszanką serów białych. Danie wykwintne!

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 340 g serka wiejskiego
  • 225 g serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 jajko
  • 2 puszki (po 300 ml) skondensowanej zupy-kremu z pieczarek

Przygotowanie:

1Makaron lasagne ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.

2Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. W misce wymieszać serki z bazylią, solą, pieprzem, jajkiem i podsmażoną cebulą. Odstawić.

3Zupę z puszki wymieszać z mlekiem i czosnkiem. Dodać wino, przegrzebki, filety z flądry i krewetki. Odstawić.

4W naczyniu żaroodpornym układać następujące warstwy: cienką warstwę sosu z owocami morza, 1/5 płatów lasagne, 1/2 mieszaniny serowej, 1/5 płatów, 1/2 sosu z owocami morza, 1/5 płatów, 1/2 mieszaniny serowej, 1/5 płatów, 1/2 sosu i pozostałe płaty. Wierzch posypać startymi serami.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez 45-60 minut. Wyciągnąć z piekarnika i przed podaniem odczekać 10 minut.

Porcja dla:

6 osób