20 min.
60 min.
90 min.
Dopracowanie tego przepisu do perfekcji zajęło mi trochę czasu. Efekt jest wspaniały: aromatyczny kremowy sos z owocami morza, przekładany płatami makaronu lasagne i mieszanką serów białych. Danie wykwintne!
Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki masła
- 340 g serka wiejskiego
- 225 g serka śmietankowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 jajko
- 2 puszki (po 300 ml) skondensowanej zupy-kremu z pieczarek
Przygotowanie:
1Makaron lasagne ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
2Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. W misce wymieszać serki z bazylią, solą, pieprzem, jajkiem i podsmażoną cebulą. Odstawić.
3Zupę z puszki wymieszać z mlekiem i czosnkiem. Dodać wino, przegrzebki, filety z flądry i krewetki. Odstawić.
4W naczyniu żaroodpornym układać następujące warstwy: cienką warstwę sosu z owocami morza, 1/5 płatów lasagne, 1/2 mieszaniny serowej, 1/5 płatów, 1/2 sosu z owocami morza, 1/5 płatów, 1/2 mieszaniny serowej, 1/5 płatów, 1/2 sosu i pozostałe płaty. Wierzch posypać startymi serami.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez 45-60 minut. Wyciągnąć z piekarnika i przed podaniem odczekać 10 minut.
Porcja dla:
6 osób