30 min.
60 min.
90 min.
Bardzo proste danie, które każdemu smakuje. Ziemniaki, kurczak, boczek, żółty ser i majonez – czyli to, co lubimy najbardziej!
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 6-8 plasterków boczku (nie wędzonego)
- 85 g sera żółtego, startego
- 4-5 łyżek majonezu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
2Ziemniaki wyszorować, osuszyć, posmarować oliwą, ponakłuwać w kilku miejscach i piec przez godzinę – aż będą miękkie.
3Do naczynia żaroodpornego włożyć piersi z kurczaka i wstawić do piekarnika na 30 minut.
4Boczek usmażyć na patelni grillowej, zdjąć i posiekać.
5Kiedy piersi z kurczaka się upieką, pokroić je w drobną kostkę. Wymieszać z boczkiem, serem i majonezem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
6Upieczone ziemniaki nieco przestudzić, naciąć na krzyż, lekko rozchylić i nałożyć do każdego nadzienie.
Porcja dla:
4 osób