Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo proste danie, które każdemu smakuje. Ziemniaki, kurczak, boczek, żółty ser i majonez – czyli to, co lubimy najbardziej!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 6-8 plasterków boczku (nie wędzonego)
  • 85 g sera żółtego, startego
  • 4-5 łyżek majonezu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

2Ziemniaki wyszorować, osuszyć, posmarować oliwą, ponakłuwać w kilku miejscach i piec przez godzinę – aż będą miękkie.

3Do naczynia żaroodpornego włożyć piersi z kurczaka i wstawić do piekarnika na 30 minut.

4Boczek usmażyć na patelni grillowej, zdjąć i posiekać.

5Kiedy piersi z kurczaka się upieką, pokroić je w drobną kostkę. Wymieszać z boczkiem, serem i majonezem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

6Upieczone ziemniaki nieco przestudzić, naciąć na krzyż, lekko rozchylić i nałożyć do każdego nadzienie.

Porcja dla:

4 osób