Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
40 min.

Przepis na sos barbecue idealny do kurczaka z grilla. Ten ma lekko owocową nutę dzięki koncentratowi pomarańczowemu. Nie zawiera cukru, dlatego jest idealnym substytutem tradycyjnego sosu barbecue dla osób na diecie.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 350 ml koncentratu pomarańczowego (np. SunQuick)
  • 2 łyżeczki musztardy w proszku

Przygotowanie:

1Na średniej patelni podsmażać cebulę i czosnek przez 4-5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać koncentrat pomarańczowy, musztardę w proszku, keczup, sok z cytryny, wino, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, a następnie przełożyć do blendera i zmiksować. W razie konieczności sos można rozrzedzić dodając wodę.

Porcja dla:

3 osób