Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
100 min.

Bardzo proste i smakowite danie na obiad dla całej rodziny! Mięso jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach. Uwielbiam podawać tego kurczaka z ryżem i świeżą kukurydzą.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1,5 kg), pokrojony na kawałki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 350 ml (1,5 szklanki) gotowego sosu barbecue

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać granulowanym czosnkiem. Piec przez 1 godzinę.

3Wyjąć z piekarnika i z naczynia odsączyć wytopiony tłuszcz. Kurczaka polać równomiernie sosem barbecue i piec bez przykrycia przez kolejne 30 minut.

Porcja dla:

6 osób