15 min.
35 min.
50 min.
Bardzo smaczny chleb z dużą zawartością błonnika, z mąki z siemienia lnianego i migdałów. Jest wspaniałą bezglutenową alternatywą dla zwykłego chleba. Uwielbiam go z kozim serem, masłem orzechowym albo po prostu maczany w oliwie.
Składniki:
- 175 g mąki migdałowej
- 100 g mąki z maranty
- 4 łyżki mąki lnianej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej koszernej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić keksówkę.
2W misce wymieszać mąkę migdałową z mąką z maranty, mąką lnianą, solą i sodą.
3W oddzielnej misce miksować jajka przez 3-5 minut, aż będą pieniste. Dodać syrop z agawy i ocet, wymieszać.
4Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej keksówki.
5Piec przez około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek wyjdzie suchy. Odstawić do przestudzenia i wyjąć z foremki.
Porcja dla:
7 osób