Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bardzo smaczny chleb z dużą zawartością błonnika, z mąki z siemienia lnianego i migdałów. Jest wspaniałą bezglutenową alternatywą dla zwykłego chleba. Uwielbiam go z kozim serem, masłem orzechowym albo po prostu maczany w oliwie.

Składniki:

  • 175 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki z maranty
  • 4 łyżki mąki lnianej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej koszernej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić keksówkę.

2W misce wymieszać mąkę migdałową z mąką z maranty, mąką lnianą, solą i sodą.

3W oddzielnej misce miksować jajka przez 3-5 minut, aż będą pieniste. Dodać syrop z agawy i ocet, wymieszać.

4Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej keksówki.

5Piec przez około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek wyjdzie suchy. Odstawić do przestudzenia i wyjąć z foremki.

Porcja dla:

7 osób