Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Proste danie o wdzięcznej nazwie to nic innego jak smażona karkówka z dodatkiem cebuli. Najlepiej smakuje z chlebem i kiszonymi ogórkami.

Składniki:

  • 1 kg karkówki lub chudego boczku
  • olej do smażenia
  • 3 duże cebule, pokrojone w plastry
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w kwadratowe plastry o boku około 6 cm i grubości 0,5 cm.

2Na dużej patelni rozgrzać olej i układać plastry mięsa jeden koło drugiego. Jeśli nie zmieszczą się na jednej patelni, rozłożyć na dwóch. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

3Gdy mięso będzie się rumienić dodać cebulę, wymieszać i smażyć, aż cebula będzie złota. Posolić na końcu smażenia.

Porcja dla:

6 osób