Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Proste danie o wdzięcznej nazwie to nic innego jak smażona karkówka z dodatkiem cebuli. Najlepiej smakuje z chlebem i kiszonymi ogórkami.
Składniki:
- 1 kg karkówki lub chudego boczku
- olej do smażenia
- 3 duże cebule, pokrojone w plastry
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Mięso pokroić w kwadratowe plastry o boku około 6 cm i grubości 0,5 cm.
2Na dużej patelni rozgrzać olej i układać plastry mięsa jeden koło drugiego. Jeśli nie zmieszczą się na jednej patelni, rozłożyć na dwóch. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
3Gdy mięso będzie się rumienić dodać cebulę, wymieszać i smażyć, aż cebula będzie złota. Posolić na końcu smażenia.
Porcja dla:
6 osób