Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Tradycyjne ruskie pierogi w nowej odsłonie – zamiast twarogu dodałam żółty ser gouda. Polecam bo wyjątkowo smaczne!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać na stolnicę. Jajko roztrzepać z wodą i solą, dodać do mąki i zarobić na jednolite, gładkie ciasto. Przykryć miską, aby nie wysychało.

2Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z ziemnikami.

3Cebule posiekać i podsmażyć na oleju, aż zmięknie. Dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

4Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać kółka od szklanki. Na środek nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać pierogi, przyszczypując brzegi.

5W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami, zamieszać i gotować przez 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

8 osób