Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Klasyczna wątróbka jakoś do mnie nie przemawia. Niby lubię, ale bez szału. No bo to nudy są – wątróbka z cebulką. Wątróbkę curry z jabłkami zaserwował mi T.Ż i od tej pory nie uznaję żadnej innej formy.

Składniki:

  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 duże jabłko (najlepiej NIE deserowe)
  • curry – dużo 🙂

Przygotowanie:

1Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Dorzucamy wątróbkę i pokrojoną w paseczki cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.

2Wątróbkę z cebulą dusimy – nie smażymy! – na małym ogniu. Pod koniec duszenia – kiedy wątróbka jest już prawie gotowa, a cebulka pięknie zeszklona – na patelnię dorzucamy jabłko pokrojone w duże kawałki.

3Dodajemy duuuuużo curry do smaku. Danie jest gotowe kiedy jabłko się pięknie zeszkli a cały sos z wątróbki, cebuli i curry jest gęsty i aromatyczny. Smacznego!

Porcja dla:

2 osób