Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Klasyczna wątróbka jakoś do mnie nie przemawia. Niby lubię, ale bez szału. No bo to nudy są – wątróbka z cebulką. Wątróbkę curry z jabłkami zaserwował mi T.Ż i od tej pory nie uznaję żadnej innej formy.
Składniki:
- 1/4 kostki masła
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 duże jabłko (najlepiej NIE deserowe)
- curry – dużo 🙂
Przygotowanie:
1Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Dorzucamy wątróbkę i pokrojoną w paseczki cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
2Wątróbkę z cebulą dusimy – nie smażymy! – na małym ogniu. Pod koniec duszenia – kiedy wątróbka jest już prawie gotowa, a cebulka pięknie zeszklona – na patelnię dorzucamy jabłko pokrojone w duże kawałki.
3Dodajemy duuuuużo curry do smaku. Danie jest gotowe kiedy jabłko się pięknie zeszkli a cały sos z wątróbki, cebuli i curry jest gęsty i aromatyczny. Smacznego!
Porcja dla:
2 osób