Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
110 min.

Nie, żebym się chwaliła, ale te pierogi naprawdę wyszły pyszne! Farsz ze szpinaku z fetą i oliwkami często robię do naleśników, a tym razem w pierogach. Czosnku należy dodać według upodobania, u mnie zawsze dużo!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

1Dwa rodzaje mąki przesiać na stolnicę, zrobić rowek w środku. Wbić jajko. Masło roztopić w rondelku z 1/4 szklanki wody. Dodać resztę wody i stopniowo wlewać do mąki, cały czas zarabiając. Ciasto wyrabiać, aż będzie jednolite i elastyczne. Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde! Wyrobione ciasto przykryć miską i odstawić na 20 minut.

2Na patelni dobrze odparować szpinak, cały czas mieszając. Dodać fetę i czosnek, wymieszać i chwilę smażyć, aż feta połączy się na jednolitą masę ze szpinakiem. W razie konieczności chwilę jeszcze odparować. Farsz powinnien być dość suchy. Dodać oliwki i pieprz do smaku, wymieszać.

3Na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkowywać partiami ciasto. Od literatki wycinać kółka, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać pierogi, przyszczypująć brzegi.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać po 10-15 na raz, aby się nie posklejały. Zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porcja dla:

10 osób