Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
1545 min.

To wspaniały pomysł na pieczonego kurczaka, który świetnie pasuje na niedzielny obiad, a przy okazji będziecie mogli użyć ziół z przydomowego ogródka – trzeba tylko wszystko zaplanować nieco wcześniej!

Składniki:

  • 2 całe kurczaki (po ok. 1-1,5 kg)
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki, drobno posiekane
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 6 łyżek suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

1Marynata: do pojemnika blendera dodać pietruszkę, tymianek, rozmaryn, skórkę cytrynową, czosnek, pieprz, oliwę i wino. Zmiksować wszystkie składniki na gładką mieszaninę.

2Usunąć skrzydełka z kurczaków, a następnie związać kurczaki nicią, aby nogi przylegały ściśle do korpusów. Wetrzeć marynatę w kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, wcierając też dobrze pod skórę na piersiach. Włożyć kurczaki do szklanego naczynia piersiami do góry i polać resztą marynaty piersi i nogi. Przykryć naczynie i marynować w lodówce przez 24 do 36 godzin.

3Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wyjąć kurczaki z naczyń, a marynatę wylać. Włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub brytfanki o wymiarach 22×32 cm i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż kurczaki będą upieczone w środku, a wyciekające soki będą przejrzyste.

Porcja dla:

8 osób