Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

W krajach arabskich te pierożki są często podawane jako przystawka. Ich nadzienie stanowi świeży szpinak i orzechy piniowe.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml wody
  • 400 g świeżego szpinaku, posiekanego i odciśniętego z nadmiaru wody
  • 250 g cebuli, obranej i drobno posiekanej

Przygotowanie:

1Do miski robota kuchennego dodać mąkę, oliwę, sól, wodę i proszek do pieczenia i miksować na wolnych obrotach przez 5 minut. Ciasto musi odchodzić od ścianek miski, jeśli nie odchodzi należy dodać więcej mąki. Przełożyć ciasto do innej miski i odstawić na 10-20 minut.

2Rozgrzać piekarnik do 180 C.

3Przygotować nadzienie: wymieszać cebulę ze szpinakiem, orzechami, sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem i przyprawą sumak.

4Stolnicę lekko posypać mąką, rozwałkować ciasto dość cienko i wykrawać kółka o średnicy 8 cm.

5Na środek każdego kółka nakładać po 1 łyżkę nadzienia i składać pierożki, tworząc trójkąty. Sklejać brzegi, aby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez 10-15 minut.

Porcja dla:

12 osób