45 min.
15 min.
60 min.
W krajach arabskich te pierożki są często podawane jako przystawka. Ich nadzienie stanowi świeży szpinak i orzechy piniowe.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml wody
- 400 g świeżego szpinaku, posiekanego i odciśniętego z nadmiaru wody
- 250 g cebuli, obranej i drobno posiekanej
Przygotowanie:
1Do miski robota kuchennego dodać mąkę, oliwę, sól, wodę i proszek do pieczenia i miksować na wolnych obrotach przez 5 minut. Ciasto musi odchodzić od ścianek miski, jeśli nie odchodzi należy dodać więcej mąki. Przełożyć ciasto do innej miski i odstawić na 10-20 minut.
2Rozgrzać piekarnik do 180 C.
3Przygotować nadzienie: wymieszać cebulę ze szpinakiem, orzechami, sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem i przyprawą sumak.
4Stolnicę lekko posypać mąką, rozwałkować ciasto dość cienko i wykrawać kółka o średnicy 8 cm.
5Na środek każdego kółka nakładać po 1 łyżkę nadzienia i składać pierożki, tworząc trójkąty. Sklejać brzegi, aby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez 10-15 minut.
Porcja dla:
12 osób