Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Z różnych składników tak powstał przepis na aromatyczne i smaczne udka.

Składniki:

  • 1/2 kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 80 dag pomidorów
  • 1 kawałek ostrej papryczki lub pikantny sos paprykowy
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Kurczaka myjemy,osuszamy i dzielimy na porcje. Zdejmujemy skórę. Mięso oprószamy solą i pieprzem.

2Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę, miąższ kroimy w kawałki. Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę, szklimy na oleju. Wkładamy pomidory. Smażymy 2 minuty. Następnie wsypujemy posiekaną paprykę i papryczkę lub odrobinę sosu paprykowego. Wlewamy 1 szklankę wina. Dusimy około 20 minut.

3Kurczaka podsmażamy na mocno rozgrzanym maśle z olejem. Przekładamy do rondla z warzywami i dusimy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Podlewamy pozostałym winem, co jakiś czas delikatnie mieszając.

4Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do potrawy. Dusimy 5 minut. Wsypujemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze 10 minut. Nadmiar sosu redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Porcja dla:

4 osób