30 min.
45 min.
75 min.
Z różnych składników tak powstał przepis na aromatyczne i smaczne udka.
Składniki:
- 1/2 kurczaka
- 2 średnie cebule
- 80 dag pomidorów
- 1 kawałek ostrej papryczki lub pikantny sos paprykowy
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Kurczaka myjemy,osuszamy i dzielimy na porcje. Zdejmujemy skórę. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
2Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę, miąższ kroimy w kawałki. Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę, szklimy na oleju. Wkładamy pomidory. Smażymy 2 minuty. Następnie wsypujemy posiekaną paprykę i papryczkę lub odrobinę sosu paprykowego. Wlewamy 1 szklankę wina. Dusimy około 20 minut.
3Kurczaka podsmażamy na mocno rozgrzanym maśle z olejem. Przekładamy do rondla z warzywami i dusimy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Podlewamy pozostałym winem, co jakiś czas delikatnie mieszając.
4Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do potrawy. Dusimy 5 minut. Wsypujemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze 10 minut. Nadmiar sosu redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Porcja dla:
4 osób