15 min.
30 min.
45 min.
Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też różnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania.
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- sól i pieprz
- 2 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek
- 15-20 dużych hiszpańskich oliwek bez pestek
- 6-8 szalotek (można zastąpić 3 cebulami)
- 1 szklanka wina typu moscatel (białe słodkie)
Przygotowanie:
1Na skórze piersi zrób skośne nacięcia, tak, aby powstały romby. Posól i popieprz.
2Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż piersi zaczynając od strony ze skórą. Smaż do momentu kiedy piersi będą dobrze zrumienione po obu stronach. Wewnątrz pierś powinna zostać różowa. Zdejmij z patelni.
3Oliwki potnij na ćwiartki. Obierz szalotki, potnij je w ćwiartki i ręcznie rozwarstw na piórka.
4Na tej samej patelni zrumień szalotki. Następnie podlej winem i dodaj oliwki. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
5Piersi podziel na filety i podawaj z gorącymi szalotkami i oliwkami.
Porcja dla:
2 osób