Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też różnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • 15-20 dużych hiszpańskich oliwek bez pestek
  • 6-8 szalotek (można zastąpić 3 cebulami)
  • 1 szklanka wina typu moscatel (białe słodkie)

Przygotowanie:

1Na skórze piersi zrób skośne nacięcia, tak, aby powstały romby. Posól i popieprz.

2Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż piersi zaczynając od strony ze skórą. Smaż do momentu kiedy piersi będą dobrze zrumienione po obu stronach. Wewnątrz pierś powinna zostać różowa. Zdejmij z patelni.

3Oliwki potnij na ćwiartki. Obierz szalotki, potnij je w ćwiartki i ręcznie rozwarstw na piórka.

4Na tej samej patelni zrumień szalotki. Następnie podlej winem i dodaj oliwki. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.

5Piersi podziel na filety i podawaj z gorącymi szalotkami i oliwkami.

Porcja dla:

2 osób