20 min.
20 min.
80 min.
Do tego przepisu pasuje każda mięsista ryba – jeśli granik jest niedostępny, może być okoń morski. Grillowana ryba podawana ze świeżą salsą wspaniale smakuje z kukurydzą z grilla i margaritą.
Składniki:
- 4 filety z granika po około 170 g każdy
- 80 ml tequili
- 120 ml likieru pomarańczowego
- 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 3 średnie ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Filety z ryby ułożyć w płaskim naczyniu.
2W misce wymieszać tequilę z likierem, sokiem z limonki, czosnkiem i oliwą z oliwek.
3Powstałą marynatą natrzeć dobrze filety rybne, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie filety odwrócić jeden raz.
4Przygotować salsę: w średniej misce wymieszać pomidory z cebulą, papryką, kolendrą i cukrem. Doprawić solą do smaku i odstawić.
5Rozgrzać dobrze grill.
6Wyjąć filety z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.
7Posmarować filety oliwą i oprószyć pieprzem.
8W rondelku zagotować pozostałą marynatę.
9Po około 10 minutach zdjąć z ognia, przecedzić i odstawić do ostudzenia.
10Rybę grillować przez około 4 minuty na każdej stronie.
11Przed podaniem na każdy filet nałożyć łyżkę salsy i polać odrobiną marynaty.
Porcja dla:
4 osób