Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
80 min.

Do tego przepisu pasuje każda mięsista ryba – jeśli granik jest niedostępny, może być okoń morski. Grillowana ryba podawana ze świeżą salsą wspaniale smakuje z kukurydzą z grilla i margaritą.

Składniki:

  • 4 filety z granika po około 170 g każdy
  • 80 ml tequili
  • 120 ml likieru pomarańczowego
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Filety z ryby ułożyć w płaskim naczyniu.

2W misce wymieszać tequilę z likierem, sokiem z limonki, czosnkiem i oliwą z oliwek.

3Powstałą marynatą natrzeć dobrze filety rybne, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie filety odwrócić jeden raz.

4Przygotować salsę: w średniej misce wymieszać pomidory z cebulą, papryką, kolendrą i cukrem. Doprawić solą do smaku i odstawić.

5Rozgrzać dobrze grill.

6Wyjąć filety z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.

7Posmarować filety oliwą i oprószyć pieprzem.

8W rondelku zagotować pozostałą marynatę.

9Po około 10 minutach zdjąć z ognia, przecedzić i odstawić do ostudzenia.

10Rybę grillować przez około 4 minuty na każdej stronie.

11Przed podaniem na każdy filet nałożyć łyżkę salsy i polać odrobiną marynaty.

Porcja dla:

4 osób