Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Proste i szybkie, a w dodatku niewiarygodnie pyszne danie. Może być podawane z kuskusem, ryżem lub ziemniakami.

Składniki:

  • 350 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 1 słodkie jabłko

Przygotowanie:

1Kurczaka pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony przez 2 minuty. Odłożyć na talerz.

2Jabłko obrać i pokroić w kliny. Podsmażyć z morelami. Jeśli morele są bardzo wysuszone, należy je wcześniej namoczyć.

3Dodać śmietanę, sól, kurkumę i majeranek. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać kurczaka, wymieszać i gotować przez 2-3 minuty.

Porcja dla:

4 osób