Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Pyszny i prosty pasztet z wątróbki drobiowej. Wystarczy ją usmażyć z cebulką i czosnkiem (i odrobiną ziół), a później zmiksować i pasztet gotowy!

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 200 g gęstej śmietany

Przygotowanie:

1Wątróbkę oczyścić z żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

2Na patelni roztopić masło i smażyć cebulę przez 5 minut, na koniec dodając czosnek. Dodać wątróbkę i smażyć, mieszając, przez około 10 minut.

3Dodać gałkę muszkatołową, kolendrę, sól i pieprz. Dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 5 minut.

4Zmiksować porządnie w blenderze i przełożyć do foremki lub ceramicznej miseczki. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

Porcja dla:

8 osób