Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Pyszny i prosty pasztet z wątróbki drobiowej. Wystarczy ją usmażyć z cebulką i czosnkiem (i odrobiną ziół), a później zmiksować i pasztet gotowy!
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 200 g gęstej śmietany
Przygotowanie:
1Wątróbkę oczyścić z żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
2Na patelni roztopić masło i smażyć cebulę przez 5 minut, na koniec dodając czosnek. Dodać wątróbkę i smażyć, mieszając, przez około 10 minut.
3Dodać gałkę muszkatołową, kolendrę, sól i pieprz. Dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 5 minut.
4Zmiksować porządnie w blenderze i przełożyć do foremki lub ceramicznej miseczki. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Porcja dla:
8 osób