Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
202 min.

Słodko-pikantne szaszłyki z piersi kurczaka i owocu gwiaździstego (karamboli) będą ozdobą stołu na każdym przyjęciu.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

1W misce wymieszać koncentrat pomidorowy z chili, czosnkiem, octem i oliwą. Dodać kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.

2Owoce karamboli pokroić w poprzek tak, aby uzyskać kształt gwiazdy. Oprószyć solą i papryką (słodką lub chili).

3Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki kurczaka na przemian z karambolą.

4Piec w piekarniku na funkcji grill przez 5-7 minut. Można je również przyrządzić na patelni, smażąc przez kilka minut z każdej strony.

Porcja dla:

5 osób