Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
07 min.
07 min.
Całkowity czas:
202 min.
202 min.
Słodko-pikantne szaszłyki z piersi kurczaka i owocu gwiaździstego (karamboli) będą ozdobą stołu na każdym przyjęciu.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
1W misce wymieszać koncentrat pomidorowy z chili, czosnkiem, octem i oliwą. Dodać kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
2Owoce karamboli pokroić w poprzek tak, aby uzyskać kształt gwiazdy. Oprószyć solą i papryką (słodką lub chili).
3Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki kurczaka na przemian z karambolą.
4Piec w piekarniku na funkcji grill przez 5-7 minut. Można je również przyrządzić na patelni, smażąc przez kilka minut z każdej strony.
Porcja dla:
5 osób