Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Grzybki marynowane z papryką i cebulą – palce lizać! Sezon na grzybobranie to jedna z moich ulubionych chwil w roku. Niecierpliwie czekam na długie leśne wyprawy i co uda się znaleźć wśród mchu i liści. A później jest suszenie, duszenie i marynowanie pachnących lasem grzybów.

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych (mniejsze sztuki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula pokrojona na ćwiartki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski

Przygotowanie:

1Grzyby oczyścić i wypłukać. Obgotować w wodzie z cebulą i łyżeczką soli przez ok. 15-20 minut, odcedzić.

2W tym czasie zblanszować aprykę zanurzając na minutę w gotującej się wodzie.

3Przygotować zalewę: wymieszać wodę z octem, cukrem i solą i gotować przez 10 minut.

4Grzyby, cebulę i paprykę włożyć do słoików 250 g, zalać gorącą zalewą.

5Pasteryzacja: Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób