15 min.
30 min.
45 min.
Bardzo dobry pilaw z ryżu, o niskiej zawartości tłuszczu. Doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.
Składniki:
- 55 g margaryny
- 300 g (1 i 1/2 szklanki) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
- 1 cebula drobno posiekana
- 130 g drobno posiekanej marchewki
- 150 g (1 szklanka) złotych rodzynek
- 700 ml (3 szklanki) bulionu z kurczaka
Przygotowanie:
1Roztopić margarynę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać biały ryż, cebulę, marchew i rodzynki i podsmażać od 3 do 5 minut, aż cebula będzie miękka. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut.
2W międzyczasie ugotować dziki ryż: doprowadzić 1 i 1/2 szklanki osolonej wody do wrzenia, dodać dziki ryż, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Odcedzić i odstawić.
3Gdy ryż z rodzynkami się ugotuje, dodać do niego dziki ryż, zielony groszek, ostre papryczki i orzechy, i wymieszać, a następnie wszystko dobrze podgrzać.
Porcja dla:
12 osób