20 min.
20 min.
60 min.
Ryba tu pasuje w zasadzie każda – sandacz, morszczuk, dorsz czy nawet łosoś. Sos można przyrządzić bardziej lub mniej ostry w zależności ile chrzanu dodamy.
Składniki:
- 1 sprawiony i odfiletowany pstrąg
- sól do smaku
- koperek
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1Filety z ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i koperkiem, i skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 20 minut do lodówki.
2W międzyczasie przygotować sos. Na patelni zrobić zasmażkę – masło roztopić, dodać mąkę, podsmażyć i rozprowadzić wywarem.
3Dodać chrzan, sok z połowy cytryny i cukier, i cały czas mieszając gotować, aż zgęstnieje.
4Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i smażyć pstrąga przez około 10-15 minut, w zależności od grubości filetu (można przykryć patelnię).
5Do sosu dodać śmietanę, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą wedle upodobania.
6Sos przełożyć do miseczki i podawać do ryby.
Porcja dla:
4 osób