Czas przygotowania:
45 min.
45 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Przepis na tradycyjne małe pierożki tortelini z nadzieniem z mielonego mięsa. Można podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.
Składniki:
- 2 żółtka
- 3 jajka
- 1/2 kg mąki
Przygotowanie:
1Żółtka zmiksować z jajkami, dodając stopniowo mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto.
2Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa i doprawić do smaku.
3Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki, kieliszkiem wykroić kółka. Na kawałki ciasta nakładać odrobinę farszu mięsnego i skleić brzegi. Można następnie skleić przeciwległe rogi ciasta jak w uszkach.
4Pierożki wrzucać do gotującej się wody i wyjmować zaraz po ich wypłynięciu na powierzchnię. Przelać zimną wodą aby się nie skleiły.
Porcja dla:
4 osób