Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Przepis na tradycyjne małe pierożki tortelini z nadzieniem z mielonego mięsa. Można podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 1/2 kg mąki

Przygotowanie:

1Żółtka zmiksować z jajkami, dodając stopniowo mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto.

2Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa i doprawić do smaku.

3Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki, kieliszkiem wykroić kółka. Na kawałki ciasta nakładać odrobinę farszu mięsnego i skleić brzegi. Można następnie skleić przeciwległe rogi ciasta jak w uszkach.

4Pierożki wrzucać do gotującej się wody i wyjmować zaraz po ich wypłynięciu na powierzchnię. Przelać zimną wodą aby się nie skleiły.

Porcja dla:

4 osób