Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

To różnokolorowe danie z jednego garnka jest bardzo proste do przyrządzenia i świetnie nadaje się na pyszną, pożywną kolację w powszedni dzień. Mleczko kokosowe, łagodne przyprawy i świeża kolendra nadają mu egzotyczny aromat. Podawać z listkami różnych odmian sałaty.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 340 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
  • 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 300 g ryżu basmati, opłukanego

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i mięso. Smażyć na dość dużym ogniu 4-5 minut, mieszając.

2Dodać pieczarki, cukinię, ryż, mieloną kolendrę, kmin rzymski i cynamon. Smażyć minutę, mieszając.

3Wlać mleczko kokosowe i gorący wywar. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.

4Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną kolendrę, ponownie przykryć i odstawić na 5 minut. Podawać pilaw na gorąco, przybrany gałązkami kolendry.

Porcja dla:

4 osób