15 min.
25 min.
40 min.
To różnokolorowe danie z jednego garnka jest bardzo proste do przyrządzenia i świetnie nadaje się na pyszną, pożywną kolację w powszedni dzień. Mleczko kokosowe, łagodne przyprawy i świeża kolendra nadają mu egzotyczny aromat. Podawać z listkami różnych odmian sałaty.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 340 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
- 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 300 g ryżu basmati, opłukanego
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i mięso. Smażyć na dość dużym ogniu 4-5 minut, mieszając.
2Dodać pieczarki, cukinię, ryż, mieloną kolendrę, kmin rzymski i cynamon. Smażyć minutę, mieszając.
3Wlać mleczko kokosowe i gorący wywar. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
4Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną kolendrę, ponownie przykryć i odstawić na 5 minut. Podawać pilaw na gorąco, przybrany gałązkami kolendry.
Porcja dla:
4 osób