15 min.
45 min.
60 min.
Tradycyjny hiszpański omlet z ziemniakami, w tym wypadku wzbogacony wędzonym boczkiem. Dobry zarówno na główny posiłek, jak i w roli przystawki.
Składniki:
- 450 g niezbyt dużych ziemniaków (3-5 szt.)
- 150 g średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości
- 1 średnia cebula (150 g)
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- 6 dużych (L) jajek
Przygotowanie:
1Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry (maksymalnie 5 mm). Boczek oraz obraną cebulę kroimy w kostkę o rozmiarze ok. 5 mm.
2Na patelnię wlewamy tyle oleju rzepakowego, aby miał głębokość ok. 1 cm. Rozgrzewamy go dobrze na średnim ogniu – temperatura będzie właściwa, gdy wrzucony kawałek ziemniaka zacznie wyraźnie wrzeć. Następnie wkładamy do oleju poszczególne plastry ziemniaków – po kolei, nie spiesząc się nadto, aby nie obniżyć gwałtownie temperatury tłuszczu i tylko jedną warstwę. Jeśli część ziemniaków nie zmieści się na patelni, należy usmażyć je jako osobną partię.
3Ziemniaki smażymy do miękkości (lub prawie miękkości) przez ok. 5 minut, w którym to czasie mogą się co najwyżej bardzo delikatnie zrumienić. Gotowe ziemniaki wyjmujemy z tłuszczu i osączamy z jego nadmiaru na papierowym ręczniku.
4Małą (ok. 20 cm), ale dość głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na średnim ogniu. Wrzucamy boczek i smażymy średnio intensywnie przez 8-10 minut, czasami mieszając. W połowie tego czasu, gdy wytopi się już dużo tłuszczu, wrzucamy również cebulę i smażymy razem z boczkiem.
5Jajka rozbijamy w misce trzepaczką, dodając sól, pieprz oraz mieloną słodką paprykę. Następnie dodajemy ziemniaki oraz boczek i cebulę (ale bez nadmiaru tłuszczu), mieszając składniki.
6Na średnim ogniu rozgrzewamy ponownie tę samą patelnię, na której smażyliśmy boczek – razem z 1-2 łyżkami pozostałego z boczku tłuszczu; jeśli jest go mało, możemy dodać nieco oliwy. Wlewamy całą zawartość miski rozprowadzając równomiernie składniki. Podgrzewamy przez ok. 1 minutę, po czym przestawiamy na bardzo mały ogień i przykrywamy.
7Omlet podgrzewamy bardzo powoli przez 20-25 minut, aż górna jego część się zetnie. Część przylegająca do patelni powinna się zrumienić, ale nie mocno spiec. Następnie przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy na drugą stronę, celem wyjęcia omleta. Na tej samej lub innej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i wykładamy na nią omlet przeciwną stroną niż do tej pory. Dosmażamy powoli przez ok. 3 minuty.
Porcja dla:
3 osób