Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Klasyczna, kremowa zapiekanka, świetna na te dni, kiedy wykonanie czasochłonnego przepisu po prostu nie jest możliwe.
Składniki:
- 350 g makaronu jajecznego
- 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
- 120 ml (1/2 szklanki) niesłodzonego mleka skondensowanego
- 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego
- 325 g (3 szklanki) startego żółtego sera
- 55 g (1/3 szklanki) drobno posiekanej cebuli
- 40 g (1/2 szklanki) pokruszonych chipsów ziemniaczanych
- 1 szczypta papryki w proszku
Przygotowanie:
1W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron aż będzie al dente. Odcedzić.
2W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z kremem z pieczarek, mlekiem zagęszczonym, tuńczykiem, startym serem i cebulą. Wlać do 1,5 litrowego naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać wierzch pokruszonymi chipsami ziemniaczanymi i papryką.
3Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 do 20 minut.
Porcja dla:
5 osób