Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Klasyczna, kremowa zapiekanka, świetna na te dni, kiedy wykonanie czasochłonnego przepisu po prostu nie jest możliwe.

Składniki:

  • 350 g makaronu jajecznego
  • 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
  • 120 ml (1/2 szklanki) niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego
  • 325 g (3 szklanki) startego żółtego sera
  • 55 g (1/3 szklanki) drobno posiekanej cebuli
  • 40 g (1/2 szklanki) pokruszonych chipsów ziemniaczanych
  • 1 szczypta papryki w proszku

Przygotowanie:

1W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron aż będzie al dente. Odcedzić.

2W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z kremem z pieczarek, mlekiem zagęszczonym, tuńczykiem, startym serem i cebulą. Wlać do 1,5 litrowego naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać wierzch pokruszonymi chipsami ziemniaczanymi i papryką.

3Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 do 20 minut.

Porcja dla:

5 osób