15 min.
70 min.
85 min.
Pyszne i proste w przygotowaniu jednogarnkowe danie z wołowiny, warzyw i ryżu. Aromatyczne i sycące, doskonałe z dodatkiem lekkiej zielonej sałatki. Zobacz nasz przepis video!
Składniki:
- 370 g ryżu
- 1 kg wołowiny z kością
- 120 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kuminu
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Ryż przepłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić.
2Mięso odkroić od kości, pokroić w kostkę.
3W garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć kości. Przełożyć na talerz. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 minut, następnie dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni, cały czas mieszając.
4Do garnka dodać kości, marchewkę, kumin, papryczki chili, moża dodać czosnek (całą główkę, nieobraną). Zalać gorącą wodą, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez 35-40 minut.
5Z garnka wyjąć kości, dodać odsączony ryż i 475 ml gorącej wody. Wygładzić powierzchnię, ale nie mieszać! Przykryć i dusić przez 20-25 minut.
Porcja dla:
5 osób