Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Pyszne i proste w przygotowaniu jednogarnkowe danie z wołowiny, warzyw i ryżu. Aromatyczne i sycące, doskonałe z dodatkiem lekkiej zielonej sałatki. Zobacz nasz przepis video!

Składniki:

  • 370 g ryżu
  • 1 kg wołowiny z kością
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kuminu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Ryż przepłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić.

2Mięso odkroić od kości, pokroić w kostkę.

3W garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć kości. Przełożyć na talerz. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 minut, następnie dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni, cały czas mieszając.

4Do garnka dodać kości, marchewkę, kumin, papryczki chili, moża dodać czosnek (całą główkę, nieobraną). Zalać gorącą wodą, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez 35-40 minut.

5Z garnka wyjąć kości, dodać odsączony ryż i 475 ml gorącej wody. Wygładzić powierzchnię, ale nie mieszać! Przykryć i dusić przez 20-25 minut.

Porcja dla:

5 osób