Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Idealny niskokaloryczny deser na chłodne jesienne lub zimowe miesiące. Jabłka są zapiekane z orzechami włoskimi i rodzynkami, a posypane są cukrem cynamonowym.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 60 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • cukier cynamonowy

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180 C.

2Masło wymieszać z rodzynkami i orzechami.

3Wydrążyć gniazda nasienne. Napełnić każde jabłko nadzieniem orzechowym.

4Włożyć jabłka do niewielkiego naczynia żaroodpornego.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut aż jabłka będą miękkie. Podawać na ciepło posypane cukrem cynamonowym.

Porcja dla:

4 osób