Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Idealny niskokaloryczny deser na chłodne jesienne lub zimowe miesiące. Jabłka są zapiekane z orzechami włoskimi i rodzynkami, a posypane są cukrem cynamonowym.
Składniki:
- 4 jabłka
- 60 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- cukier cynamonowy
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180 C.
2Masło wymieszać z rodzynkami i orzechami.
3Wydrążyć gniazda nasienne. Napełnić każde jabłko nadzieniem orzechowym.
4Włożyć jabłka do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut aż jabłka będą miękkie. Podawać na ciepło posypane cukrem cynamonowym.
Porcja dla:
4 osób