Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

To francuskie danie jest także znane pod nazwą „tarte flambée”. Spód tworzy cienkie ciasto, a na wierzchu mamy kwaśną śmietanę, cebulę i szynkę. Pyszne z sałatką u boku.

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.

2Wyrobić razem wszystkie składniki na spód, tworząc gładkie ciasto. Przełożyć na powierzchnię posypaną mąką, rozwałkować bardzo cienko i przełożyć na przygotowaną blachę.

3W małej miseczce wymieszać śmietanę z cebulą. Posmarować tym spód i posypać szynką.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-20 minut. Pokroić na kwadraty i podawać.

Porcja dla:

10 osób