Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
To francuskie danie jest także znane pod nazwą „tarte flambée”. Spód tworzy cienkie ciasto, a na wierzchu mamy kwaśną śmietanę, cebulę i szynkę. Pyszne z sałatką u boku.
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
2Wyrobić razem wszystkie składniki na spód, tworząc gładkie ciasto. Przełożyć na powierzchnię posypaną mąką, rozwałkować bardzo cienko i przełożyć na przygotowaną blachę.
3W małej miseczce wymieszać śmietanę z cebulą. Posmarować tym spód i posypać szynką.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-20 minut. Pokroić na kwadraty i podawać.
Porcja dla:
10 osób