Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Placki ziemniaczne są uwielbiane przez dzieci! Wprost nie można im się oprzeć gdy podane z sosem jabłkowym.
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 30 g mąki
- sól
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce do miski. Obrać cebulę i także zetrzeć. Dodać jajka oraz mąkę i ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać.
2Rozgrzać mocno na patelni 3 łyżki oleju. Nałożyć 4 łyżki ciasta ziemniaczanego i rozprowadzić, by utworzyły się placki. Smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Kłaść placki na papierowy ręcznik, by odciekł z nich tłuszcz. Układać w ciepłym miejscu.
3Resztę oleju ponownie rozgrzać na patelni. Usmażyć następne 4 placki, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Można podawać z musem jabłkowym.
Porcja dla:
4 osób