Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Placki ziemniaczne są uwielbiane przez dzieci! Wprost nie można im się oprzeć gdy podane z sosem jabłkowym.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 30 g mąki
  • sól
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce do miski. Obrać cebulę i także zetrzeć. Dodać jajka oraz mąkę i ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać.

2Rozgrzać mocno na patelni 3 łyżki oleju. Nałożyć 4 łyżki ciasta ziemniaczanego i rozprowadzić, by utworzyły się placki. Smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Kłaść placki na papierowy ręcznik, by odciekł z nich tłuszcz. Układać w ciepłym miejscu.

3Resztę oleju ponownie rozgrzać na patelni. Usmażyć następne 4 placki, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Można podawać z musem jabłkowym.

Porcja dla:

4 osób