Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Doskonałe danie na weekend w gronie rodzinnym – pizza z pieczarkami, serem i sosem pesto. Z tych proporcji wyjdą 2 pizze.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 11 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3W międzyczasie pokroić w plasterki cebulę i pieczarki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z pieczarkami przez 5 minut.
4Ciasto przekroić na pół i każdą część rozwałkować na okrąg. Rozprowadzić na wierzchu po 2 łyżki sosu pesto i posypać pieczarkami. Posypać serem żółtym i fetą. Oprószyć pieprzem.
5Piec przez 15 minut.
Porcja dla:
10 osób