Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
95 min.

Doskonałe danie na weekend w gronie rodzinnym – pizza z pieczarkami, serem i sosem pesto. Z tych proporcji wyjdą 2 pizze.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 11 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3W międzyczasie pokroić w plasterki cebulę i pieczarki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z pieczarkami przez 5 minut.

4Ciasto przekroić na pół i każdą część rozwałkować na okrąg. Rozprowadzić na wierzchu po 2 łyżki sosu pesto i posypać pieczarkami. Posypać serem żółtym i fetą. Oprószyć pieprzem.

5Piec przez 15 minut.

Porcja dla:

10 osób