Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Te małże są duszone w winie, maśle i w ziołach. Gdy małże zostaną zjedzone, pomaczaj włoskie pieczywo w sosie.
Składniki:
- 115 g masła
- 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
- 500 ml (2 szkl.) białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach, rozgniecionej
- 36 oczyszczonych małży w skorupkach
Przygotowanie:
1W dużej patelni na średnim ogniu roztopić masło. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać wino, doprawić przyprawami: oregano, pietruszką, pieprzem i czerwoną papryką.
2Włożyć małże do mieszaniny na patelni. Przykryć i dusić aż wszystkie małże się otworzą: wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Podawać w miseczkach na zupę i polewać obficie sosem.
Porcja dla:
6 osób