Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Te małże są duszone w winie, maśle i w ziołach. Gdy małże zostaną zjedzone, pomaczaj włoskie pieczywo w sosie.

Składniki:

  • 115 g masła
  • 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
  • 500 ml (2 szkl.) białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach, rozgniecionej
  • 36 oczyszczonych małży w skorupkach

Przygotowanie:

1W dużej patelni na średnim ogniu roztopić masło. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać wino, doprawić przyprawami: oregano, pietruszką, pieprzem i czerwoną papryką.

2Włożyć małże do mieszaniny na patelni. Przykryć i dusić aż wszystkie małże się otworzą: wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Podawać w miseczkach na zupę i polewać obficie sosem.

Porcja dla:

6 osób