Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
70 min.

Gyoza to smażone pierożki z kuchni japońskiej, z nadzieniem z mielonej wieprzowiny. Pyszna przystawka lub przekąska. Zobaczcie nasz przepis video z tymi pierożkami!

Składniki:

  • 340 g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżeczki sake
  • 2 łyżeczki mirin
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 2 dymki, posiekane
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 50 g kapusty pekińskiej lub chińskiej, poszatkowanej
  • 40 płatów gotowego ciasta na gyoza
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 120 ml wody

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie składniki nadzienia.

2Na każde kółko z ciasta nakładać 1-2 łyżeczki nadzienia, posmarować wodą brzegi i sklejać pierożki. Jeden brzeg można pomarszczyć, aby ładnie wyglądały. Brzegi przyszczypać, aby dobrze się skleiły i tak, aby w środku nie było powietrza. Czynność powtarzać do wykorzystania całego nadzienia.

3Na patelni rozgrzać olej, dodać pierożki i smażyć, aż spód pierożków się zrumieni (ok. 3-5 minut).

4Kiedy spód pierożków się zrumieni, dodać 120 ml wody, przykryć i gotować przez 5 minut.

5W międzyczasie wymieszać sos sojowy z octem. Podawać do pierożków.

Porcja dla:

40 osób