60 min.
10 min.
70 min.
Gyoza to smażone pierożki z kuchni japońskiej, z nadzieniem z mielonej wieprzowiny. Pyszna przystawka lub przekąska. Zobaczcie nasz przepis video z tymi pierożkami!
Składniki:
- 340 g mielonej wieprzowiny
- 2 łyżeczki sake
- 2 łyżeczki mirin
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 jajko
- 2 dymki, posiekane
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 50 g kapusty pekińskiej lub chińskiej, poszatkowanej
- 40 płatów gotowego ciasta na gyoza
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 120 ml wody
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki nadzienia.
2Na każde kółko z ciasta nakładać 1-2 łyżeczki nadzienia, posmarować wodą brzegi i sklejać pierożki. Jeden brzeg można pomarszczyć, aby ładnie wyglądały. Brzegi przyszczypać, aby dobrze się skleiły i tak, aby w środku nie było powietrza. Czynność powtarzać do wykorzystania całego nadzienia.
3Na patelni rozgrzać olej, dodać pierożki i smażyć, aż spód pierożków się zrumieni (ok. 3-5 minut).
4Kiedy spód pierożków się zrumieni, dodać 120 ml wody, przykryć i gotować przez 5 minut.
5W międzyczasie wymieszać sos sojowy z octem. Podawać do pierożków.
Porcja dla:
40 osób