Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Szybki sposób na smaczny obiad. Placki z cukinii krojonej w kosteczkę, z dodatkiem ricotty. Papryczka chili nadaje wyrazistego smaku.

Składniki:

  • 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę
  • 200 g ricotty
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 cebule dymki, posiekane

Przygotowanie:

1W misce wymieszać cukinię z ricottą, bułką tartą, żółtkami, cebulką, papryczką i natką pietruszki. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

2Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty.

Porcja dla:

4 osób