Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Szybki sposób na smaczny obiad. Placki z cukinii krojonej w kosteczkę, z dodatkiem ricotty. Papryczka chili nadaje wyrazistego smaku.
Składniki:
- 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę
- 200 g ricotty
- 100 g bułki tartej
- 2 jajka
- 2 cebule dymki, posiekane
Przygotowanie:
1W misce wymieszać cukinię z ricottą, bułką tartą, żółtkami, cebulką, papryczką i natką pietruszki. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
2Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty.
Porcja dla:
4 osób