Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Pyszne placuszki z mięsa krabów! Zamiast krakersów można użyć bułki tartej, albo ewentualnie dodać do masy 3,5 łyżki mąki i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (placuszki nie będą się rozpadać).
Składniki:
- 500 g świeżego mięsa kraba
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- kilka kropel sosu Worcestershire
- sól i pieprz do smaku
- 120 g pokruszonych maślanych krakersów
- 2 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie:
1Mięso kraba wymieszać z jajkiem, majonezem, gorczycą, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem.
2Do dużej patelni nalać olej na głębokość ok. 1/2 cm i rozgrzać do wysokiej temperatury. Nabierać czubate łyżki masy krabowej i obtaczać w okruchach z krakersów, a następnie kłaść tak uformowane kulki na gorącym oleju. Spłaszczać lekko łopatką na grubość 1,5 cm i smażyć po obu stronach, aż będą rumiane.
Porcja dla:
4 osób