Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Pyszne placuszki z mięsa krabów! Zamiast krakersów można użyć bułki tartej, albo ewentualnie dodać do masy 3,5 łyżki mąki i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (placuszki nie będą się rozpadać).

Składniki:

  • 500 g świeżego mięsa kraba
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku
  • 120 g pokruszonych maślanych krakersów
  • 2 szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso kraba wymieszać z jajkiem, majonezem, gorczycą, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem.

2Do dużej patelni nalać olej na głębokość ok. 1/2 cm i rozgrzać do wysokiej temperatury. Nabierać czubate łyżki masy krabowej i obtaczać w okruchach z krakersów, a następnie kłaść tak uformowane kulki na gorącym oleju. Spłaszczać lekko łopatką na grubość 1,5 cm i smażyć po obu stronach, aż będą rumiane.

Porcja dla:

4 osób