15 min.
120 min.
135 min.
Kurczak grillowany na puszce piwa. Bardzo ważne: nie grillować tuż nad ogniem, może to spowodować niezły pożar!
Składniki:
- 1 kurczak (1 do 1,5 kg)
- 1 puszka (500 ml) piwa
- 5 łyżek przyprawy do drobiu
- 4 krople aromatu dymu wędzarniczego
- 4 liście laurowe
- 1 długi metalowy szpikulec
Przygotowanie:
1Kurczaka opłukać i osuszyć. Usunąć nadmiar tłuszczu, ale nie skórę. Pod skórę na piersi i na udach wsunąć liście laurowe. Natrzeć kurczaka przyprawą do drobiu.
2Wypić pół puszki piwa, do pozostałego wlać aromat wędzarniczy. Zawleczkę na wieczku od puszki podnieść do pozycji pionowej.
3Wsunąć puszkę z piwem do wnętrza kurczaka tak, by dno puszki było na równi z kuprem kurczaka. Następnie przekłuć kurczaka szpikulcem na wylot przez skrzydło, żebra, zawleczkę na puszce i znów żebra i drugie skrzydło (w ten sposób puszka z piwem jest umocowana i nie wypadnie).
4Przygotować grill: rozpalić palenisko, a gdy węgle się dobrze rozgrzeją, rozsunąć je ku zewnętrznym krawędziom grilla, by utworzyły krąg.
5Umieścić kurczaka w centrum kręgu z węgli, ustawiając go pionowo na puszce. Przykryć i piec przez dwie godziny.
6Gdy kurczak jest gotowy, ostrożnie zdjąć go z grilla tak, by nie wylać zawartości puszki. Wyjąć szpikulec i puszkę, i poczekać z pokrojeniem około 15 minut.
Porcja dla:
1 osoby