Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

Kurczak grillowany na puszce piwa. Bardzo ważne: nie grillować tuż nad ogniem, może to spowodować niezły pożar!

Składniki:

  • 1 kurczak (1 do 1,5 kg)
  • 1 puszka (500 ml) piwa
  • 5 łyżek przyprawy do drobiu
  • 4 krople aromatu dymu wędzarniczego
  • 4 liście laurowe
  • 1 długi metalowy szpikulec

Przygotowanie:

1Kurczaka opłukać i osuszyć. Usunąć nadmiar tłuszczu, ale nie skórę. Pod skórę na piersi i na udach wsunąć liście laurowe. Natrzeć kurczaka przyprawą do drobiu.

2Wypić pół puszki piwa, do pozostałego wlać aromat wędzarniczy. Zawleczkę na wieczku od puszki podnieść do pozycji pionowej.

3Wsunąć puszkę z piwem do wnętrza kurczaka tak, by dno puszki było na równi z kuprem kurczaka. Następnie przekłuć kurczaka szpikulcem na wylot przez skrzydło, żebra, zawleczkę na puszce i znów żebra i drugie skrzydło (w ten sposób puszka z piwem jest umocowana i nie wypadnie).

4Przygotować grill: rozpalić palenisko, a gdy węgle się dobrze rozgrzeją, rozsunąć je ku zewnętrznym krawędziom grilla, by utworzyły krąg.

5Umieścić kurczaka w centrum kręgu z węgli, ustawiając go pionowo na puszce. Przykryć i piec przez dwie godziny.

6Gdy kurczak jest gotowy, ostrożnie zdjąć go z grilla tak, by nie wylać zawartości puszki. Wyjąć szpikulec i puszkę, i poczekać z pokrojeniem około 15 minut.

Porcja dla:

1 osoby