Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Bardzo dobre faszerowane pomidory! A przy tym jakie zdrowe. Przepis jest trochę czasochłonny, ale naprawdę warto.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 6 dużych, dojrzałych (ale twardych) pomidorów
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki

Przygotowanie:

1Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać aromat.

2W małym rondlu zagotować 300 ml wody. Dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec sprawdzić, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody i w razie potrzeby dolać. Ugotowana kasza powinna wchłonąć całą wodę. Jeśli tak się nie stanie, trzeba ją odcedzić na sicie.

3Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

4Pomidory umyć i odkroić czubki. Delikatnie, łyżeczką wydrążyć miąższ, nie uszkadzając ścianek pomidora.

5Wybrany miąższ pomidora odcedzić na sitku (płyn można użyć do zupy albo sosu), a stały miąższ posiekać.

6Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.

7Drobno posiekać czosnek, pietruszkę i bazylię; wymieszać z orzechami, parmezanem i kaszą jaglaną. Porządnie doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz do pomidorów.

8Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać po wierzchu bułką tartą i nałożyć na to kawałeczki masła.

9Piec przez około 30 minut, aż bułka będzie rumiana.

Porcja dla:

3 osób