20 min.
60 min.
80 min.
Bardzo dobre faszerowane pomidory! A przy tym jakie zdrowe. Przepis jest trochę czasochłonny, ale naprawdę warto.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 6 dużych, dojrzałych (ale twardych) pomidorów
- 60 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
Przygotowanie:
1Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać aromat.
2W małym rondlu zagotować 300 ml wody. Dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec sprawdzić, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody i w razie potrzeby dolać. Ugotowana kasza powinna wchłonąć całą wodę. Jeśli tak się nie stanie, trzeba ją odcedzić na sicie.
3Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
4Pomidory umyć i odkroić czubki. Delikatnie, łyżeczką wydrążyć miąższ, nie uszkadzając ścianek pomidora.
5Wybrany miąższ pomidora odcedzić na sitku (płyn można użyć do zupy albo sosu), a stały miąższ posiekać.
6Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
7Drobno posiekać czosnek, pietruszkę i bazylię; wymieszać z orzechami, parmezanem i kaszą jaglaną. Porządnie doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz do pomidorów.
8Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać po wierzchu bułką tartą i nałożyć na to kawałeczki masła.
9Piec przez około 30 minut, aż bułka będzie rumiana.
Porcja dla:
3 osób