Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
42 min.
42 min.
Prosta i smaczna przystawka z bakłażana w kremowym sosie czosnkowo-koperkowym. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że jest wyjątkowa. Polecam spróbować!
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku, posiekany
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Bakłażany pokroić w cienkie plastry. Zalać zimną wodą i odstawić na ok. 15 minut – dzięki temu nie będą wchłaniać dużo tłuszczu podczas smażenia.
2Bakłażana odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki.
3Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana przez 10 minut na dużym ogniu.
4Dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 2 minuty, posolić i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
5Przygotować sos: wymieszać czosnek ze śmietaną i koperkiem, polać nim bakłażana i wymieszać. Smacznego!
Porcja dla:
4 osób