Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
42 min.

Prosta i smaczna przystawka z bakłażana w kremowym sosie czosnkowo-koperkowym. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że jest wyjątkowa. Polecam spróbować!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Bakłażany pokroić w cienkie plastry. Zalać zimną wodą i odstawić na ok. 15 minut – dzięki temu nie będą wchłaniać dużo tłuszczu podczas smażenia.

2Bakłażana odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana przez 10 minut na dużym ogniu.

4Dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 2 minuty, posolić i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

5Przygotować sos: wymieszać czosnek ze śmietaną i koperkiem, polać nim bakłażana i wymieszać. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób