20 min.
35 min.
55 min.
Te małe mini-pizze na kruchym spodzie robi się bardzo prosto. Smakują świetnie, zwłaszcza dzieciom! Na gotowym kruchym cieście znajduje się musztarda, ser żółty, cebula i pomidory.
Składniki:
- 1 kg pomidorów pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 duże cebule, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g startego żółtego sera
- 2 opakowania (razem 450g) kruchego ciasta
- 6 łyżek musztardy dijońskiej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 230 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2W patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę.
3Podsmażyć cebulę z pomidorami, a na koniec oprószyć solą i pieprzem.
4Wyjąć pomidory i cebulę z patelni i położyć na durszlaku, aby odciekł z nich nadmiar wody.
5Z kruchego ciasta wyciąć 6 małych kółek. Ułożyć je na przygotowanej blasze.
6Każde kółko posmarować 1 łyżką musztardy.
7Za pomocą obieraczki do warzyw zetrzeć żółty ser na duże wiórki, posypać nimi kółka z ciasta, a na wierzchu ułożyć pomidory i cebulę.
8Piec przez 25 minut. Podawać na ciepło z sałatką.
Porcja dla:
6 osób