Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Te małe mini-pizze na kruchym spodzie robi się bardzo prosto. Smakują świetnie, zwłaszcza dzieciom! Na gotowym kruchym cieście znajduje się musztarda, ser żółty, cebula i pomidory.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g startego żółtego sera
  • 2 opakowania (razem 450g) kruchego ciasta
  • 6 łyżek musztardy dijońskiej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 230 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2W patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę.

3Podsmażyć cebulę z pomidorami, a na koniec oprószyć solą i pieprzem.

4Wyjąć pomidory i cebulę z patelni i położyć na durszlaku, aby odciekł z nich nadmiar wody.

5Z kruchego ciasta wyciąć 6 małych kółek. Ułożyć je na przygotowanej blasze.

6Każde kółko posmarować 1 łyżką musztardy.

7Za pomocą obieraczki do warzyw zetrzeć żółty ser na duże wiórki, posypać nimi kółka z ciasta, a na wierzchu ułożyć pomidory i cebulę.

8Piec przez 25 minut. Podawać na ciepło z sałatką.

Porcja dla:

6 osób