Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
525 min.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak chleb upieczony samodzielnie w domu! Brioszka to słodka bułka drożdżowa, która będzie wspaniale smakować na śniadanie. Ciasto wyrabia się dzień wcześniej, bo musi przez noc wyrosnąć. Podawać z masłem i z dżemem.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 170 g niesolonego, miękkiego masła
  • 2 opakowania (po 7g) aktywnych suchych drożdży rozpuszczonych w 1 łyżeczce ciepłej wody

Przygotowanie:

1Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, jajka, masło i drożdże. Dobrze wymieszać, aby powstało ciasto. Przykryć miskę talerzem i odstawić na noc, aby wyrosło (na 6-7 godzin).

2Rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką, a następnie złożyć na 4 części. Powtórzyć ten proces jeszcze jeden raz. Uformować z ciasta wałek i przekroić na 8-10 kawałków. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie na wysokość jej brzegów.

3W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 150 C. Przygotować lukier mieszając na gładką masę 1 łyżeczkę wody ze 50 g cukru pudru. Odstawić.

4Piec brioszkę w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmarować lukrem.

Porcja dla:

8 osób