20 min.
25 min.
525 min.
Nic nie smakuje tak dobrze, jak chleb upieczony samodzielnie w domu! Brioszka to słodka bułka drożdżowa, która będzie wspaniale smakować na śniadanie. Ciasto wyrabia się dzień wcześniej, bo musi przez noc wyrosnąć. Podawać z masłem i z dżemem.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 4 jajka
- 170 g niesolonego, miękkiego masła
- 2 opakowania (po 7g) aktywnych suchych drożdży rozpuszczonych w 1 łyżeczce ciepłej wody
Przygotowanie:
1Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, jajka, masło i drożdże. Dobrze wymieszać, aby powstało ciasto. Przykryć miskę talerzem i odstawić na noc, aby wyrosło (na 6-7 godzin).
2Rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką, a następnie złożyć na 4 części. Powtórzyć ten proces jeszcze jeden raz. Uformować z ciasta wałek i przekroić na 8-10 kawałków. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie na wysokość jej brzegów.
3W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 150 C. Przygotować lukier mieszając na gładką masę 1 łyżeczkę wody ze 50 g cukru pudru. Odstawić.
4Piec brioszkę w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmarować lukrem.
Porcja dla:
8 osób