Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Wspaniały przepis na faszerowaną cukinię. Podsmażone pomidory, cebula i marchewka wymieszane z kozim serem i upieczone w cukinii.

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 pomidory, posiekane
  • 2 marchewki, starte

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2Cukinie przekroić w poprzek na 3 części (ma wyglądać jak pieńki). Delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając 1,5 cm od spodu.

3Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Posolić, dodać pomidory i smażyć przez kilka minut.

4Dodać startą marchewkę. Posiekać wydrążony miąższ z cukinii i dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Dodać czosnek i oregano, smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.

5Ser kozi rozkruszyć tak drobno, jak się da (jest miękki więc nie będzie łatwo). Dodać do nadzienia i wymieszać.

6Za pomocą małej łyżeczki napełniać cukinie i układać w naczyniu żaroodpornym (może być na blaszce).

7Piec przez 30-35 minut.

Porcja dla:

4 osób