10 min.
45 min.
55 min.
Wspaniały przepis na faszerowaną cukinię. Podsmażone pomidory, cebula i marchewka wymieszane z kozim serem i upieczone w cukinii.
Składniki:
- 4 cukinie
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 2 pomidory, posiekane
- 2 marchewki, starte
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2Cukinie przekroić w poprzek na 3 części (ma wyglądać jak pieńki). Delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając 1,5 cm od spodu.
3Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Posolić, dodać pomidory i smażyć przez kilka minut.
4Dodać startą marchewkę. Posiekać wydrążony miąższ z cukinii i dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Dodać czosnek i oregano, smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
5Ser kozi rozkruszyć tak drobno, jak się da (jest miękki więc nie będzie łatwo). Dodać do nadzienia i wymieszać.
6Za pomocą małej łyżeczki napełniać cukinie i układać w naczyniu żaroodpornym (może być na blaszce).
7Piec przez 30-35 minut.
Porcja dla:
4 osób