Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
Prosty do przygotowania i smaczny chleb. Aromatyczny, słodko-pikantny z dodatkiem imbiru i soku ananasowego.
Składniki:
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
- 3 jajka
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
1W miseczce rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 10 minut.
2W dużej misce zmiksować drożdże z jajkami, sokiem, wodą, cukrem, imbirem, wanilią i masłem. Stopniowo dodawać mąkę, aż zawiąże się ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
3Ciasto zagnieść i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części i uformować bochenki. Przełożyć do natłuszczonych foremek, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
5Piec przez 25-30 minut.
Porcja dla:
3 osób