Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
150 min.

Prosty do przygotowania i smaczny chleb. Aromatyczny, słodko-pikantny z dodatkiem imbiru i soku ananasowego.

Składniki:

  • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

1W miseczce rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 10 minut.

2W dużej misce zmiksować drożdże z jajkami, sokiem, wodą, cukrem, imbirem, wanilią i masłem. Stopniowo dodawać mąkę, aż zawiąże się ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

3Ciasto zagnieść i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części i uformować bochenki. Przełożyć do natłuszczonych foremek, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

5Piec przez 25-30 minut.

Porcja dla:

3 osób