Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
1515 min.
1515 min.
Prosta i szybka do zrobienia fasolka po bretońsku (po całonocnym moczeniu fasoli). O wiele lepsza od brytyjskiej!
Składniki:
- 500 g fasoli „Jaś”
- 300 g kiełbasy
- 200 g chudego wędzonego boczku
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- majeranek
Przygotowanie:
1Zalać fasolę ciepłą wodą i zostawić na noc. Wody powinno być dwa razy tyle, co fasoli.
2Następnego dnia dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosenk i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godz.
3Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz i majeranek. Gotować jeszcze przez kilka minut, a na boku przygotować zasmażkę ze smalcu i mąki, czyli podsmażyć smalec z mąką i wrzucić do fasoli. Zamieszać i podawać.
Porcja dla:
5 osób