Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
1515 min.

Prosta i szybka do zrobienia fasolka po bretońsku (po całonocnym moczeniu fasoli). O wiele lepsza od brytyjskiej!

Składniki:

  • 500 g fasoli „Jaś”
  • 300 g kiełbasy
  • 200 g chudego wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • majeranek

Przygotowanie:

1Zalać fasolę ciepłą wodą i zostawić na noc. Wody powinno być dwa razy tyle, co fasoli.

2Następnego dnia dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosenk i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godz.

3Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz i majeranek. Gotować jeszcze przez kilka minut, a na boku przygotować zasmażkę ze smalcu i mąki, czyli podsmażyć smalec z mąką i wrzucić do fasoli. Zamieszać i podawać.

Porcja dla:

5 osób