Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
105 min.

Jest to przepis mojej babci, która pochodzi z Polski. Chociaż nie przepadam za polską kuchnią, to danie uwielbiam. Jest o wiele łatwiej i szybciej, jeśli przygotowuje się je we dwoje.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 3 plasterki boczku, drobno posiekanego
  • 3 cebule, drobno posiekane
  • 700 g mielonej wołowiny
  • 225 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 225 g pieczarek lub innych grzybów, drobno posiekanych
  • 1 łyżka bulionu w proszku
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1Włożyć ziemniaki do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem aż będą miękkie, około 20 minut. Odsączyć i odparować przez 1-2 minuty, a następnie utłuc.

2W międzyczasie stopić 2 łyżki masła w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać boczek i gotować, aż tłuszcz zacznie się topić, a boczek zacznie brązowieć, około 5 minut. Dodać cebulę i kontynuować smażenie, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, około 5 minut. Dodać mieloną wołowinę i wieprzowinę. Podsmażać, aż mięso będzie grudkowate i nie będzie różowe, około 10 minut. Na koniec dodać pokrojone grzyby, bulion, sól, pieprz i koperek. Przykryć i dusić, aż grzyby zmiękną, około 5 minut. Dodać puree ziemniaczane, a następnie odstawić nadzienie do ostygnięcia.

3Do dużej miski wsypać mąkę i zrobić wgłębienie w środku. Dodać 2 ubite jajka, sól i tyle wody, aby powstało miękkie ciasto. Ugniatać ciasto na powierzchni dobrze posypanej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto do 1/2 cm grubości, a następnie wykroić koła o średnicy 12 cm.

4Nałożyć łyżką farsz na wykrojone ciasto, a następnie zwilżyć krawędzie pozostałymi ubitymi jajkami i złożyć, tworząc półkola. Docisnąć mocno krawędzie.

5W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Wrzucać pierogi po kilka na raz, i gotować aż wypłyną na powierzchnię, około 2 minuty. Gdy pierogi będą ugotowane, wyciągnąć łyżką cedzakową i opłukać aby ostygły. Odstawić.

6Roztopić pozostałą 1/4 szklanki masła w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać ugotowane pierogi i smażyć po obu stronach, aż będą gorące i złociste, około 5 minut. Podawać.

Porcja dla:

50 osób