Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Prosty sposób na przygotowanie pasty z pigwy. Pigwę gotuje się na parze, a następnie gotuje z dodatkiem cukru i odstawia, aby masa zastygła. Podawać na chlebie, jak dżem, albo jako dodatek do mięs i serów.

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałej pigwy
  • 800 g cukru

Przygotowanie:

1Pigwę obrać i pokroić na kawałki. Gotować na parze przez ok. 20 minut (można też ugotować ją w szybkowarze).

2Zmiksować na pulpę, wymieszać z 800 g cukru i gotować na małym ogniu przez 10 minut, stale mieszając.

3Odstawić, aby masa ostygła, a gdy będzie już całkiem zimna, wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić ją. Gdy stężeje, pokroić na nieduże prostokąciki.

Porcja dla:

16 osób