Tilapia z boczniakami

Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczne i szybkie danie na obiad dla całej rodziny. Tilapia smażona z grzybami w kremowym sosie śmietanowym.

Składniki:

  • 2 małe, całe tilapie (po 500 g każda)
  • 200 g boczniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Tilapie sprawić, odkroić głowę, płetwy i skrzela, oczyścić z wnętrzności. Pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.

2Grzyby pokroić w paski. Zrumienić na maśle. Dodać śmietanę, sól i pieprz, i smażyć przez kilka minut.

3Rybę obtoczyć lekko w mące i smażyć na oleju przez 3 minuty z każdej strony.

4Rybę przełożyć na półmisek i polać sosem grzybowym.

Porcja dla:

4 osób