10 min.
15 min.
25 min.
Niezwykła kombinacja jabłek i wątróbki drobiowej. Sposób podania wątróbki w środku pieczonego jabłka na długo pozostanie w pamięci Twoich gości.
Składniki:
- 3 średnie kwaśne jabłka (np. Granny Smith)
- 2 szalotki (lub cebule)
- 2 łyżki masła
- 300 g wątróbki drobiowej, posiekanej
- 2 łyżki mąki
- 100 ml czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Z jabłek odkroić część od góry (około 1/3). Wydrążyć miąższ i ogryzek, zostawiając około 1 cm miąższu przy skórce. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody i piec przez 10 minut.
3Miąższ jabłek pokroić w kostkę.
4Szalotki pokroić w półplasterki. Na patelni roztopić masło i zeszklić je.
5Wątróbkę obtoczyć w mące i dodać na patelnię. Obsmażać przez kilka minut, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący, a środek wciąż różowy. Dodać posiekane jabłka.
6Na patelnię dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 2 minuty.
7Upieczone jabłka nadziewać wątróbką i przykryć odkrojoną wcześniej częścią.
Porcja dla:
3 osób