Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Niezwykła kombinacja jabłek i wątróbki drobiowej. Sposób podania wątróbki w środku pieczonego jabłka na długo pozostanie w pamięci Twoich gości.

Składniki:

  • 3 średnie kwaśne jabłka (np. Granny Smith)
  • 2 szalotki (lub cebule)
  • 2 łyżki masła
  • 300 g wątróbki drobiowej, posiekanej
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Z jabłek odkroić część od góry (około 1/3). Wydrążyć miąższ i ogryzek, zostawiając około 1 cm miąższu przy skórce. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody i piec przez 10 minut.

3Miąższ jabłek pokroić w kostkę.

4Szalotki pokroić w półplasterki. Na patelni roztopić masło i zeszklić je.

5Wątróbkę obtoczyć w mące i dodać na patelnię. Obsmażać przez kilka minut, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący, a środek wciąż różowy. Dodać posiekane jabłka.

6Na patelnię dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 2 minuty.

7Upieczone jabłka nadziewać wątróbką i przykryć odkrojoną wcześniej częścią.

Porcja dla:

3 osób