Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszny przecier, podobny do węgierskiego Ajvar. Świetnie smakuje na kanapkę, jako dodatek do wędlin albo do mięs. Mój ulubiony sposób na paprykę na zimę!!!
Składniki:
- 2 kg dojrzałej czerwonej papryki
- 1 kg cebuli, obranej
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- 1 małe opakowanie czerwonej wegety
Przygotowanie:
1Paprykę pokroić, oczyścić z nasion. Cebulę grubo pokroić. Przepuścić paprykę i cebulę przez maszynkę do mięsa.
2Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować przez około 20 minut.
3Przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Porcja dla:
10 osób