Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszny przecier, podobny do węgierskiego Ajvar. Świetnie smakuje na kanapkę, jako dodatek do wędlin albo do mięs. Mój ulubiony sposób na paprykę na zimę!!!

Składniki:

  • 2 kg dojrzałej czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli, obranej
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 małe opakowanie czerwonej wegety

Przygotowanie:

1Paprykę pokroić, oczyścić z nasion. Cebulę grubo pokroić. Przepuścić paprykę i cebulę przez maszynkę do mięsa.

2Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować przez około 20 minut.

3Przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Porcja dla:

10 osób